Blog

vecteezy_hospice-nurse-is-helping-caucasian-man-in-bed-to-exercising_11106899_423.jpg
6 jun. 2023 17:53
Vanaf de geboorte neemt de spiermassa en spierkracht toe, maar vanaf ongeveer de leeftijd van 30-35 jaar begint de spiermassa met circa 1% per jaar geleidelijk af te nemen. Bij ouderen vindt er een versnelde afname van spiermassa plaats, gemiddeld zo'n 3-5% per jaar op 70-jarige leeftijd. Lees in deze blog wat het belang is van krachttraining voor ouderen.
pexels-karolina-grabowska-4506105.jpg
6 jun. 2022 16:45
Fibromyalgie wordt gezien als een vorm van reuma waarbij patiënten last hebben van chronische pijnklachten in bindweefsel en spieren. Naast de pijn kan er sprake zijn van vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, concentratieproblemen en stijfheid. Fysiotherapie vormt één van de behandelmogelijkheden die zich bezighoudt de gevolgen van fibromyalgie aan te pakken. Lees verder wat de fysiotherapeut kan betekenen voor patiënten met fibromyalgie.
pexels-kindel-media-7298677.jpg
1 mrt. 2022 18:34
Lage-rugpijn vormt wereldwijd een belangrijke oorzaak van invaliditeit. Hoewel de meeste rugpijnepisodes een gunstige prognose hebben, waarbij de rugklachten binnen de eerste zes tot twaalf weken aanzienlijk verbeteren, kan het terugkerende karakter behoorlijk frustrerend zijn. Wanneer de klachten langer dan 12 weken aanhouden is er sprake van chronische lage rugpijn. Vooral bij deze groep bestaan er misvattingen over lage rugpijn waardoor klachten en vooral beperkingen in stand worden gehouden. In deze blog worden de 4 meest voorkomende misvattingen over lage-rugpijn besproken.
running-track-g53e592cd7_1920.jpg
27 jan. 2022 11:18
In onze sociale kring wordt hardlopen vaak afgeraden wanneer je overgewicht of zelfs obesitas hebt. ‘Eerst dien je flink wat kilo’s te verliezen’, ‘Met zoveel gewicht beschadig je je knieën’ of ‘Hardlopen is te belastend’. Maar kloppen deze uitspraken ook daadwerkelijk?
pexels-pedro-figueras-626165.jpg
15 nov. 2021 20:03
Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft last van stressgerelateerde lichamelijke klachten. Hierbij ervaart ruim 61% een gespannen nek/schouders, 59% vermoeidheid en 52% een onrustig gevoel. Ook concentratieproblemen, slapeloosheid, hoofdpijn en neerslachtigheid komen frequent voor. Chronische stress kan leiden tot overspannenheid en burn-out met arbeidsverzuim tot gevolg en kan binnen iedere leeftijdsgroep optreden. In dit artikel wordt de stressreactie en de invloed van lichaamsbeweging hierop uitgelegd.
pexels-acharaporn-kamornboonyarush-1028741.jpg
1 nov. 2021 15:30
Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid, echter heeft één op de vijf Nederlanders (12 jaar of ouder) slaapproblemen. De kwaliteit van het in- en doorslapen wordt sterk beïnvloed door dagelijkse routines en gedrag. Zodoende is er dus een directe invloed op uit te oefenen. In dit artikel worden tips gegeven om de slaapkwaliteit te verbeteren.
pexels-nothing-ahead-4502492.jpg
11 okt. 2021 20:25
Klachten aan het bewegingsapparaat komen veel voor en vormen een belangrijk volksgezondheidsprobleem. Vooral nek, schouder- en rugklachten komen frequent voor. Voor klachten aan het bewegingsapparaat wordt een fysiotherapeut frequent geconsulteerd. Deze zal oefeningen meegeven en adviseren over belasting tijdens dagelijkse activiteiten, werk en/of sport. Hierbij wordt leefstijlverandering gestimuleerd. In dit artikel zal het belang van gedragsverandering worden toegelicht bij het consequent blijven uitvoeren van oefeningen. Dit vormt een essentiële basis om succesvol te kunnen revalideren.