Blog

6 jun. 2023 17:53
Vanaf de geboorte neemt de spiermassa en spierkracht toe, maar vanaf ongeveer de leeftijd van 30-35 jaar begint de spiermassa met circa 1% per jaar geleidelijk af te nemen. Bij ouderen vindt er een versnelde afname van spiermassa plaats, gemiddeld zo'n 3-5% per jaar op 70-jarige leeftijd. Lees in deze blog wat het belang is van krachttraining voor ouderen.

27 jan. 2022 11:18
In onze sociale kring wordt hardlopen vaak afgeraden wanneer je overgewicht of zelfs obesitas hebt. ‘Eerst dien je flink wat kilo’s te verliezen’, ‘Met zoveel gewicht beschadig je je knieën’ of ‘Hardlopen is te belastend’. Maar kloppen deze uitspraken ook daadwerkelijk?

26 okt. 2021 14:02
Beach- en zaalvolleybal zijn populaire olympische sporten. De meeste blessures hierbij ontstaan t.g.v. het springen, landen, slaan en blokken van de bal. In dit artikel worden de meest voorkomende volleybalblessures opgesomd.

18 okt. 2021 15:23
In Nederland worden jaarlijks duizenden kunstheupen en -knieën geplaatst. Deze operaties zijn erg succesvol in het verminderen van pijnklachten en verbeteren van het functioneren bij patiënten met artrose. Een moderne totale prothese heeft >90 % kans om 10 tot 15 jaar mee te gaan. Het is echter nog voor veel patiënten onduidelijk in hoeverre weer gesport mag worden na hun revalidatie. In dit artikel worden aanbevelingen gegeven omtrent het sporten na de revalidatie.

11 okt. 2021 20:25
Klachten aan het bewegingsapparaat komen veel voor en vormen een belangrijk volksgezondheidsprobleem. Vooral nek, schouder- en rugklachten komen frequent voor. Voor klachten aan het bewegingsapparaat wordt een fysiotherapeut frequent geconsulteerd. Deze zal oefeningen meegeven en adviseren over belasting tijdens dagelijkse activiteiten, werk en/of sport. Hierbij wordt leefstijlverandering gestimuleerd. In dit artikel zal het belang van gedragsverandering worden toegelicht bij het consequent blijven uitvoeren van oefeningen. Dit vormt een essentiële basis om succesvol te kunnen revalideren.

4 okt. 2021 16:23
De meest voorkomende oorzaken van lage rugklachten bij golfers zijn een beperkte beweeglijkheid van de heupen en hoge rug, een verkeerde swingtechniek en/of een zwakte van de core en de bilspieren. In dit artikel worden tips gegeven om de kans op lage rugklachten bij golf te verkleinen.

27 sep. 2021 21:58
De golfsport is in Nederland heel populair geworden. Zo hebben golfbanen het aantal leden en bezoekers zien stijgen. Het klachtenvrij kunnen genieten van een potje golf is echter niet vanzelfsprekend. Zo ervaart 28% van alle golfers lage rugpijn na ieder rondje golfen. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van lage rugklachten bij golfers?
